Hardheid wat kun je ermee?
Hardheid van Edelstenen. Wat heb je aan die informatie? 
 
 
 

Hardheid

Regelmatig zie je bij de omschrijving van de steennamen de term “hardheid” voorbijkomen.
Maar wat is dat nou? En nog belangrijker wat kun je met die informatie?

Voor degene die zich er nog niet bewust van waren, elke steen heeft een bepaalde hardheid. Het is zelfs één van de belangrijkste eigenschappen om edelstenen te determineren.

Hardheid wil zeggen: de weerstand tegen krassen door andere materialen.

En dit is meteen het belangrijkste wat je moet weten voor je kralen. Hoe snel kunnen ze beschadigen? Welke stenen zijn het meest geschikt voor ringen of armbanden en welke eigenlijk niet zo?

De hardheid word weergegeven op de schaal van Mohs (zie afbeelding hierboven).
waarbij 1  het zachtste materiaal (Talk) is en 10 het hardst (Diamant).

Stof in de lucht

Belangrijk om te weten is hierbij dat het stof in de lucht voornamelijk uit kwartsdeeltjes bestaat, dus met een hardheid van 6,5 tot 7,5.
Als we niet al te diep erop ingaan, kun je met onderstaande leidraad goed uit de voeten.

Leidraad

  • Alles vanaf 8 en harder werd vroeger als edelsteen gezien en is per definitie kostbaar en zal niet snel beschadigen.  Hiermee wordt eigenlijk ook het onderscheid gemaakt tussen “siersteen” en “edelsteen”
     
  • Alles onder de 7 wordt op de lange termijn uiteindelijk dof door het stof in de lucht. Kleine krasjes maken het oppervlak dof.  Maar bij stenen die bijvoorbeeld hardheid 6 hebben duurt dat heel veel jaren.  
     
  • Alles tussen de 5 en 7 moet je gewoon een beetje voorzichtig mee zijn. Ze kunnen prima in sieraden verwerkt worden.
     
  • Alles onder de 4 is niet zo geschikt voor ringen en ook met armbanden moet je uitkijken, deze kunnen door vallen of ergens tegenaan tikken al beschadigen. Bij kettingen of hangers heb je veel minder kans dat de stenen beschadigen.
Zie je een prachtige steen zoals Oranje Calciet (hardeid 3), Angeliet (hardheid 3-3,5) of Seleniet  (hardheid 2)  weet dan dat je erg voorzichtig moet zijn met de kralen. Dan blijven ze het mooist.

Algemeen

Sowieso is het beter om bij het tuinieren, schoonmaken, klussen, douchen etc. je sieraden af te doen. Sommige stenen kunnen niet tegen schoonmaakmiddelen of zeep, andere zijn gevoelig voor bepaalde stoffen (denk aan Barnsteen, dit wordt dof door oplosmiddelen) en tegen stoten zijn weinig stenen bestand. 

Oftewel behandel je stenen met een beetje heart liefde heartdan blijven ze op hun mooist!

 

  Tino en Saskia     08-03-2018 00:00     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.